İkili ilişkilerin en büyük sorunu iletişim kuramamak aslında. Surat asarak anlaşılmayı beklemek, mesajlar da kısa cevaplar, sert yanıtlar, ikon kullanmamak gibi tepkiler ile ilişki de yeni geliştirilen bu modellerin kişiye en ufak bir faydası olmadığını söyleyebiliriz.

Eşine surat asarak "anlasın beni" tavrı yerine "bugün şu konu beni çok üzdü, kızdırdı, incitti demenin dialog kurmayı başlatabileceğine inanın. Göz göze, yüz yüze konuşabilmenin faydaları evrensel ve yüzyıllardır örnekleriyle önümüzde aslında. Günümüz dili ile "trip atarak" gülümsemeyerek gösterdiğimiz her tavrın zaman kaybı ve anlaşılmaz olduğunu çözebilecekken konunun daima uzadığı kesin. Mesajlaşarak tartışmadan, mimiklerle anlaşılmayı beklemeden, konuşarak çözebileceğimize inançla ilişkilerin sürebileceğini bilmeliyiz. Bir başkasının yaşadığı ilişkinin aynısını istemek, bir film karakteri gibi ilişkiler hayali kurmak gibi düşünceler ile başarısız ilişkilerin önünü açmış oluyoruz en çok.

Bunca bencilliğin üstün olduğu dünyada elimizdeki en büyük servet olan sevgi duygusunu anlatacak tek dil yine sevgi dilidir. Sevginizi kalpli ikon ile değil "seni seviyorum" cümlesi ile gösterebildiğinizde geliyor aşka inanç.

Hem ne diyor uluslararası anne dili "kalbini doyurabildiğin kadar insansın" sevgi güzel şey canlar ve hala tam anlamıyla anlatabilen bir ikonu yok

Sevgiyle kalın, kalanı hepimize yeter

Özlem Ersül

Yaşam ve İlişki Koçu