Satranç, iki oyuncu arasında satranç tahtası ve taşları ile oynanan eğlence ve rekabete dayalı bir masa oyunudur. Bu oyunun tarihi oldukça eskidir. 4000 yıl önce Mısır'da satrancın oynandığına dair bulgular Piramitlerdeki kabartmaların üzerinde bulunmaktadır. Tabi ki onların oynadığı bu oyun bugünkünden oldukça farklıydı.

Oyunun bugünkü adını alması, MS 3. - 4. yüzyıllarda Hindistan'da, oyuna ÇATURANGA denmesi ile başlar. Satranç ile ilgili ilk yazılı belgeler Hindistan'dan kalmadır. Çaturanga o dönemde Hint ordusunun dört kısımdan oluşması nedeniyle (piyadeler, filler, süvariler, savaş arabaları) bu ismi almıştır. Çaturanga 4 anlamına gelen çatur ve kısım anlamına gelen anga sözcüğünün birleşmesidir.

  1. yüzyılda İran'a ve bir asır sonra Arabistan'a yayılmıştır. Arapların 8. yüzyıl başında İspanyayı fethi ile Avrupa'ya geçmiş oldu. Satrancın İspanyaya gelmesi bu oyun için dönüm noktası olmuştur oralardan hızlıca Avrupa ve tüm dünyaya yayılmıştır. Satrancın Avrupa’ya gelmesiyle kurallarda değişmeler olmuş ve yeni kurallar eklenmiştir. Bugün itibariyle Dünya satranç federasyonuna (FIDE) kayıtlı 5 kıtada 160 ülke bulunmaktadır.

Evet bugün satranç, dünya çapında milyonlarca insan tarafından evde online olarak, kulüplerde, okullarda ve turnuvalarda oynanan dünyanın en popüler oyunlarından biridir. Genelde siyah ve beyaz renklerden oluşan 8x8'lik kare bir alan üzerinde 32 adet satranç taşıyla oynanan bu strateji oyunu dünyada bir spor dalı olarak kabul ediliyor. Tüm sporlarda olduğu gibi, satrançta da tanımlanmış bir dizi kural ve görgü kuralları vardır.