1-NFT Nedir?

Türkçe olarak “Non Fungible Token” değiştirilemeyen jeton olarak tercüme edilebilir. Genel olarak anlatmak gerekirse her para birimi alt para birimleri ile değiştirilebiliyorken “token” statüsünde olanlar başka alt birimler ile değiştirilemez. Örneğin cebinizde olan 0,00 tl yi bakkala götürüp iki tane 10 TL yada dört tane 5 TL olarak değiştirebilirsiniz fakat elinizde olan bir “Mona Lisa” tablosunu sanat galerisine götürüp bunun yerine bana bir tane “Son Akşam Yemeği” bir tane de “Salvator Mundi” ver diyemezsiniz* çünkü bu eserlerin farklı bir esere karşı değeri bulunmamaktadır. Dijital alemde ise NFT ler farklı kesinlikle değiştirilemez dijital varlıklardır.

2-NFT Nasıl Üretilir?**

NFT ler şahıslar tarafından üretilen değiştirilemez para birimleri olaraktan tanımlanabilir. Kripto paralardan en büyük farkı kripto madenciliği gibi bilgisayarların ürettiği bir içerik olmayıp kişiler tarafından üretilmesidir. Dijital sanatçılar tarafından üretilen NFT ler belli pazaryerlerinde satışa sunulabilir. Gündüzümüzde şimdilik NFT ler sadece dijital içerikler olarak gözükse de yakın zamanda birçok farklı sektörde NFT’ler karşımıza çıkacaktır. Bunlara en yeni örnek Anadolu Sigortanın bazı poliçelerini müşterilerine NFT olarak satmasını verebiliriz. Bu sebeple NFT üretip satmak kadar bir NFT projesi oluşturmak ve bunu kendi uğraştığın sektöre uyarlamakta bir yöntem olarak düşünülebilir çünkü yakın zamanda birçok sektör NFT ile Metaverse ve Web 3 evrenine giriş yapacak.

3-NFT Nerede Satılır?

Çok farklı platformlar mevcut ve hızla NFT satabileceğiniz platformlar artış göstermekte. Her satış kanalı farklı yöntemleri olsa da sadece bir kripto cüzdan oluşturup oralarda satış yapabilirsiniz. NFT Satışı ve alımı yapabilmek içi kripto para sahibi olmak ve az-çok bu konular hakkında fikir sahibi olmak gerekiyor çünkü şimdilik NFT alışverişleri sadece kripto varlıklar üzerinden gerçekleştiriliyor. NFT oluşturmak, almak ya da satmak için Gas Fee ücreti ödemek gerekiyor. Ethereum ağı üzerinden satışı yapılan NFT’lerin bir kullanıcıdan başka bir kullanıcıya gönderilmesi için ödenene komisyon olarak düşünebilirsiniz. Hatta bazı satış mecralarında hesap açabilmek, NFT ekleyebilmek ve başkasına satabilmek için Gas Fee ücreti ödemeniz gerekiyor.

Sırası ile en çok tercih edilen NFT satış yerleri şu şekilde;

  • Opensea
  • Rarible
  • Nifty Gateway
  • Mintable
  • SuperRare
  • Foundation

4-NFT Güvenilir mi?

Bu konuda bize sorulan sorular arasında yer alıyor. Her sektörde olduğu gibi dijital olan tüm içeriklerde elbette risk söz konusu ancak dikkatli ve bilinçli hareket edilirse kendinizi güvene alarak NFT piyasasında bir yer edinebilirsiniz. Aldığınız ya da sattığınız NFT’ler sizin kripto para cüzdanınızda yer alıyor. Bu cüzdanın başkalarının eline geçmesi durumunda kesinlikle hak iddia edip o cüzdan ve içinde yer alan kripto paralar ile NFT’leri geri alamazsınız. Bu tarz cüzdanlar ile oluşturduğunuz hesapların güvenlik önlemlerine dikkat etmeniz gerekiyor.

5-NFT Satarak Para Kazanılır mı?

Bu soru herkesin şu an için kafasında. Yıllar sonra ilk kez dijitalde tüketim değil üretim çağı başlamak üzere. Bu yeni çağın yamacında bulunuyorken aşağı paraşütsüz atlayıp çakılmak mı istersiniz yoksa size güven veren bir hoca ile süzülerek inmek mi? Acele etmeden, doğru adımlar ile NFT üretim ve satışını öğrenirseniz elbette kazanç elde edebilirsiniz. Muhtemelen bu yılın en çok Google da aranan kelimesi olan NFT nasıl satılır öğrenmek için eğitmenlerimizden destek alabilirsiniz. (*Son Akşam Yemeği ve Salvator Mundi Leonardo da Vinci'nin en ünlü eserlerindendir.)

Nezihi Gözen Dijital İçerik Üreticisi